Nazovi  099 802 60 16

Preko 90% igrača u svijetu koristi Yonex žice za badminton rekete. Odabir žice prvenstveno ovisi o načinu igre pojedinca.
Preporuka je da imate dva ista reketa pa, u slučaju da žica pukne, možete nastaviti igrati. A mi čemo puknute žice po cijeni 80kn zamijeniti novima, i to:

 

 YONEX

 BG 65 (white/black)
 BG 80 (white/yellow)
 BG 95 (gold)
 BG 99 (white)

 ASHAWAY

 ZyMax 67 (white)
 ZyMax 69 (orange)
 ZyMax 70 (white)

 

 LI-NING

 NS 95 (white)

 

 GOSEN

 Pro70 (whit)

 

 CARLTON

 X66 (white)

 

 PACIFIC

 FT70 (white)
 BP65 (white)

 

 

Špananje reketa je proces zamjene strukture žica unutar glave reketa. U slučaju da je stari španung jednostavno prestar i dotrajao ili da je uslijed igre puknula žica, svakako je preporučljivo izrezati SVE preostale žice. Iako kod teniskih reketa to nije toliko bitno, kod badmintonskih je to nužno učiniti što prije jer u protivnom može doći do deformiranja glave reketa zbog neravnomjerno opterećene strukture. Svaki španung zapravo je ručni rad pri čemu španer provlači žicu (svaku zasebno) kroz vodilice („bužire“) i preostale žice te zateže svaku pomoću stroja. Badmintonski reketi imaju čak do 96 bužira, dok teniski imaju manje. Za teniski reket uzima se mjera od 12 metara žice, a za badmintonski 10 metara pri čemu u oba slučaja ostaju viškovi nužni da se dosegne stroj koji se kasnije bacaju. Stroj, španerica, može biti mehanički ili elektronski (to je gruba podjela). Uvriježeno je mišljenje da elektronski strojevi španaju s većom preciznošću, no u to se često pouzdaju ljudi koji ih nikada nakon kupovine ne kalibriraju ili barem kontroliraju pa se tako događa da mi na špananje dolazi čovjek uvjeren da godinama igra s, primjerice, 11 kg našpananim badmintonskim ili 22 kg našpananim teniskim reketom, a mjerenjem žica ispostavi se da ti reketi nisu prelazili 10 ili 20 kg niti kada su bili friško našpanani. Cijene španerica idu i do 5.000 € što također nije garancija kvalitete, no, priznajem onu staru: „koliko para, toliko muzike!“

Špananje badmintonskih reketa: Kod odabira odgovarajućeg španunga badmintonskih reketa bitnu ulogu igraju tri faktora: vrsta i debljina žice te kilaža tj. napetost koju stroj ostvaruje pri špananju. Pri odabiru vrste badmintonske žice, prosječnom pa čak i naprednom igraču neće mnogo značiti od kojeg je materijala smjesa od koje se radi žica, no recimo da bi proizvođač i model žice mogli činiti razliku. Kod nas je najzastupljeniji Yonex sa svojim modelima: BG 3, BG 65, BG 65Ti, BG 66 Ultimax, BG 80, BG 80 Power, Nanogy 95, Nanogy 98, Nanogy 99, pri čemu je uvjerljivo najrasprostranjenija žica BG 65 koja dolazi u bijeloj, crnoj, žutoj i plavoj boji (roza je također BG 65, ali Titanium). Uz Yonex, u Hrvatskoj su vrlo prisutne Babolat, Victor i Ashaway žice pri čemu potonji glase kao vrlo kvalitetan brend.

Debljina žice prilično je bitna stavka jer tim parametrom određujete performanse reketa u igri, ali i stanje u novčaniku. Deblje žice vrlo su trajne i pouzdane, no korištenjem takvih žica kontrola nad lopticom opada, a snaga udarca mora se korigirati jačim/slabijim špananjem. Među najdebljim žicama je promjer 0.74 mm (Yonex BG 3) i to je izuzetno trajna žica, no slabih performansi. Da se razumijemo, početnik pa i slabiji rekreativac neće imati problem s ovom žicom niti bi osjetio razliku između te i manje debljine, a žice će mu zato trajati vrlooo dugo. Primjer ne predebele, a korektne žice je gore spomenuti Yonexov model BG 65 čija debljina od 0.70 mm ostavlja dovoljno performansi, ali i nudi trajnost. Najčešće je korišten model među rekreativcima upravo zbog navedenih odlika. Nekome tko dulje igra i može osjetiti razliku, korištenje žica od 0.69 pa do 0.64 mm može pomoći u igri, no to za sobom povlači i češće posjete španeru. Načelno, tanja žica u pravilu donosi više kontrole nad lopticom pa čak i snage neovisno o kilaži. Naravno, većom ili manjom kilažom kontrola ili snaga mogu se dodatno potencirati o čemu je najbolje konzultirati se sa španerom ili isprobati nekoliko kombinacija.Badmintonski reketi španaju se na kilaže u spektru od 9 do 15 kg pri čemu, naravno, postoje izuzeci. Rekreativni prosjek je 10.5 kg što bi pravilnim zapisom bilo napisano: 10.5 – 10 kg. Prvi broj označava napetost vertikalnih žica, a drugi napetost horizontalnih žica. Kao i u nekoliko stvari na svijetu poput načina guljenja banana ili položaja WC papira na staklu, postoje dvije nepomirive teorije u špananju o tome koji niz žica španati jače. Čuo sam bezbroj argumenata jedne i druge strane o tome koje žice idu jače, a koje slabije, no činjenica stoji da žice jednog niza (vertikale ili horizontale) moraju biti jače našpanane od žica drugog niza (vertikale ili horizontale). E, sad, koje jače i zašto… ne bih više o tome pa ću priču dovršiti podatkom da aktivni igrači i profesionalci španaju od 12 pa sve do 17 kg pri čemu je prosjek između 13 i 15 kg.

Filip