OPREMA


Kako odabrati badmintonski reket?

Pri odabiru reketa isti je prije kupovine najbitnije isprobati na terenu. „Vaganje“ reketa u ruci u dućanu ili proučavanje njegove grafike nikako i nipošto neće pomoći u odabiru predmeta koji je vaša direktna veza s lopticom – pa i igrom.

Ipak, tri su glavne karakteristike na koje treba obratiti pozornost kod badmintonskih reketa.

To su:

A) Težište

B) Savitljivost

C) Ukupna težina

A) Reketi se prema težištu ugrubo ponovno dijele u tri kategorije: 1. Rekete s težištem u glavi tj. „head heavy“ rekete, 2. Rekete s težištem u dršci tj. „head light“ rekete, 3. Rekete s težištem u sredini tj. „even-balance rekete“.

Prvu kategoriju, „head heavy“ rekete, koriste napadački orijentirani igrači. Njima takvo težište dodatno pomaže pri zamahu i udarcima poput cleara ili smasha. Ipak, takvi reketi su manevarski spori u promjenama položaja i djeluju teško. Načelno, većina profesionalaca koristi upravo rekete s težištem u glavi i zato ih rekreativci često pogreškom kupuju misleći da će reket igrati sam zato što isti koristi neka zvijezda. Za takav reket potrebno je imati snažan zglob, a poželjna je i tehnika udarca kako bi se izbjegle povrede ramena i lakta.

Drugu kategoriju, „head light“ rekete, koriste igrači orijentirani parskoj igri ili igri u kojoj prevladava kontrola. Doduše, „napad“ i „kontrola“ su zapravo stilovi igre koji su definirani igračevim profilom, no možemo reći kako će „head light“ reketi znatno kvalitetnije služiti u parovima gdje su brže promjene smjera loptice. Takvi će reketi također biti pogodni za djecu ili dame.

Treća kategorija, „even-balance“ reketi, na neki su način univerzalni i po definiciji bi trebali služiti „all around“ tipu igrača. Ipak, valja pripaziti da kod odabira takvog tipa reketa udarci i snaga koji su bili prije na određenoj razini s tim reketom ne padnu tj. oslabe.

B) Savitljivost je parametar koji rekete također dijeli na tri kategorije: Potpuno savitljive rekete, srednje savitljive rekete i krute rekete. U engleskom jeziku to su: Flex, Medium flex i Stiff reketi.
Fleksibilne rekete koriste početnici, dame ili djeca jer elastika reketa u zamahu stvara „efekt muhomlata“. Kao i pri zamahu prema nesretnom insektu, tako i pri zamahu prema loptici reket se savija i povratkom u svoj uobičajeni položaj generira silu koja se potom prenosi na udarenu lopticu što daje dodatnu snagu. Problem nastupa kada se zglob treningom razvije ili fizički osnaži pa zapravo svojom brzinom i snagom radi brže i jače te doslovno čeka reket da se elastikom vrati kroz zamah dok period udarca već prolazi. Zato 90% profesionalnih igrača igra sa „stiff“ ili eventualno „medium flex“ (u manjoj mjeri) reketima.

C) Ukupna težina mijenjala se kroz povijest kako su materijali napredovali i možemo zaključiti da se srednji rekreativni reket i prosječni profesionalni reketi svi nalaze u spektru između 80 i 90 g. Naravno, iz toga su isključeni aluminijski reketi koji su prepoznatljivi po kopči koja spaja vrat i glavu te težini od 115+ g. Naravno, postoje reketi i ispod 80 g te reketi koji prelaze 90 g (u prosjeku svaki reket koji je deklariran kao 90-gramski prijeđe 90 g kada se na njega stavi dodatan grip ili se našpana).


Lagani reketi ne donose uvijek lakoću u igri i u ovom aspektu vrlo je bitno isprobati različite težine reketa ili konzultirati nekoga tko je stručan.
Neki brendovi unutar istog modela reketa nude nekoliko različitih težina pa tako Yonex ima nazivlje kojim specificira težinu modela (U) te debljinu gripa (G). Uzmimo za primjer Z-Force II kojeg na tržištu Hrvatske možemo pronaći u 4U4G i u 3U3G inačicama. Naravno, postoje i ostale, no ove dvije su najčešće. 4U kod prvog modela označava da je to reket ispod 85 grama (s osnovnim gripom, nenašpanan) dok 3U znači da je ispod 89, a iznad 85 grama. 4G označava tanju dršku u odnosu na onu 3G. Postoje i 2G i 5G drške pri čemu je prvi primjer krajnost po pitanju debljine, a drugi najtanja opcija. Uvijek je mudro kupiti reket koji tvornički ima debljinu gripa adekvatnu veličini igračevog dlana, a ne natrpavati nekoliko gripova na dršku jer to radikalno mijenja karakteristike samog reketa.

Naposljetku valja reći kako na reket jako utječe španung o čemu možete pročitati OVDJE te kako bi prije kupovine bilo poželjno, ako je ikako moguće, prvo isprobati reket u igri.

Filip Lončarić,
dugogodišnji trener i serviser reketa

loptice

loptica

loptica perje